Η έλλειψη χώρου είναι ένα συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Ωστόσο, το πραγματικό μειονέκτημα ενός μικρού σπιτιού, δεν είναι το μέγεθός του, αλλά η έλλειψη καλού σχεδιασμού και οργάνωσης.

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας αλλά και τις αμέτρητες λύσεις που μας προσφέρει η αγορά, μπορούμε να μεταμορφώσουμε το μικρό διαμέρισμα σε ένα άνετο και ευχάριστο σπιτικό. Σας παραθέτουμε 8 προτάσεις για να έχετε σίγουρη επιτυχία:


1.  Σύνθεση του χώρου

Το μέγεθος είναι σχετικό. Έχουμε συναντήσει σπίτια 100 μέτρων να μοιάζουν μικρά και ασφυκτικά επειδή είναι γεμάτα πράγματα. Το σημαντικό είναι ένας χώρος να εκπληρώνει τη λειτουργία του: να περιβάλλεται δηλαδή από αντικείμενα που μας εκφράζουν και τα απολαμβάνουμε. Οι περισσότεροι παραπονιόμαστε για την έλλειψη χώρου, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός αντικειμένων. Ξεκινάμε λοιπόν με μια ανασκόπηση για αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε για να ζήσουμε καλά. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να απαλλαγούμε από τα περιττά και να μπορέσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Σύμφωνα με την Γιαπωνέζα γκουρού της τάξης, Marie Kondo, πετάμε, χαρίζουμε ή ανακυκλώνουμε αυτά που δεν χρησιμοποιούμε ή δεν μας κάνουν χαρούμενους. Ο χώρος στον οποίο ζούμε πρέπει να είναι για το άτομο που γινόμαστε, όχι για το άτομο που ήμασταν στο παρελθόν. 

Tips για ευκολότερο ξεσκαρτάρισμα: Ξεκινάμε τη διαδικασία μόνοι μας αρχίζοντας από τα ρούχα, που είναι ευκολότερο να διαχωριστούν, μετά προχωράμε σε βιβλία και χαρτιά, διάφορα αντικείμενα και αφήσουμε για το τέλος τα πιο περίπλοκα, όπως φωτογραφίες και αναμνηστικά συναισθηματικής αξίας. Ξεκινάμε από το δωμάτιό μας και μετά συνεχίζουμε στους κοινόχρηστους χώρους για να είμαστε πιο εκπαιδευμένοι. 
Extra tip: Οργανώνουμε πάντα ανά κατηγορία και όχι ανά τοποθεσία. Δηλαδή, αν ξεκινάμε με ρούχα, αδειάζουμε όλα τα έπιπλα του σπιτιού στο οποίο έχουμε ρούχα, ώστε να δούμε τον πραγματικό τους όγκο και να ανακαλύψουμε αν έχουμε παρόμοια ή «ξεχασμένα» ρούχα.


2.
Σκεφτείτε κάθετα

Ξεχάστε τα τετραγωνικά μέτρα, αφού στην πραγματικότητα ο χώρος που καταλαμβάνουμε είναι τρισδιάστατος, άρα είναι καιρός να εξοικειωθούμε με τα κυβικά μέτρα. Τα διπλά ύψη είναι μια σίγουρη λύση όταν το δωμάτιο έχει επαρκές ύψος (τουλάχιστον 3,5 m). Για παράδειγμα, δημιουργήσετε έναν ημιώροφο, στον οποίο μπορεί να βρίσκεται ένα υπνοδωμάτιο.

Αποθηκεύστε μέχρι το ταβάνι!

Στις μικρές, αλλά και μεγάλες κουζίνες η κάθετη αποθήκευση είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για να εκμεταλλευτείτε όλο τον χώρο.

Bonus: Γλιτώνετε και το καθάρισμα πάνω από τα ντουλάπια! 


3. Έπιπλα, λίγα και μεγάλα

Σε έναν μικρό χώρο, συνήθως θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιούμε μικρά έπιπλα. Αντ ‘αυτού, αυτό που πρέπει πραγματικά να μειωθεί είναι ο αριθμός των αντικειμένων και όχι το μέγεθος των επίπλων. Ο εγκέφαλός μας είναι ευαίσθητος στις περισπασμούς, και όσο περισσότερα στοιχεία αντιλαμβάνεται, ακόμη και αν είναι μικρά, τόσο μικρότερος θα φαίνεται ο χώρος. Αντίθετα, ένα αρκετά μεγάλο και συνεχές έπιπλο, που αποφεύγει τον οπτικό θόρυβο, θα δώσει μια αίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Επίσης ένας καναπές, ενα μπουφέ ή μια βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργήσει και ως διαχωριστικό μεταξύ των ενιαίων χώρων, δίνοντας οπτικό πλάτος.


4. Καταργήστε τα εμπόδια

Αφαιρέστε τις ενδιάμεσες πόρτες και τοίχους και ενοποιήστε τους χώρους χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο έπιπλο, ανοιχτές μονάδες ραφιών, ημιδιάφανα χωρίσματα, κουρτίνες με σχοινιά ή γυάλινες συρόμενες πόρτες. Αφενός βοηθούν το φυσικό φως να φτάσει σε κάθε γωνία και αφετέρου αυξάνουν την αίσθηση της προοπτικής. Το φως, εκτός από τη δημιουργία αρμονίας, θα είναι το στοιχείο της ένωσης μεταξύ αυτών των χώρων.


5. Φωτίστε με επιτυχία

Η αίσθηση της ευρυχωρίας σχετίζεται άμεσα με το φυσικό φως. Όσο λιγότεροι τοίχοι και περισσότερα παράθυρα, τόσο το καλύτερο. Τα υλικά είναι επίσης ισχυροί ενισχυτές φωτός, οπότε η αποφυγή σκοτεινών αποχρώσεων είναι απαραίτητη για να παίξει η διακόσμηση προς όφελός μας και να μας δώσει περισσότερο φως. Όπως το φυσικό φως, και ο τεχνητός φωτισμός παίζει θεμελιώδη ρόλο στην αντίληψη των διαστάσεων ενός χώρου. Επιλέξτε υλικά που αντανακλούν το φως, όπως μάρμαρο, γυαλί, καθρέφτες και φυσικά ανοιχτόχρωμοι τοίχοι. Για να καταπολεμήσουμε την έλλειψη φυσικού φωτός ενισχύουμε το υπάρχον. Το λευκό χρώμα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και να αποκτήσουμε ένα φωτεινό και άνετο δωμάτιο. Μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα μέσω των υφασμάτων.

 Extra tip: τοποθετήστε το κουρτινόξυλο πολύ κοντά στην οροφή και ανοίξτε τις κουρτίνες ώστε να καλύπτουν ίσα ίσα την πλαϊνή κάσα του παραθύρου, ώστε να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.


6. Το χρώμα αλλάζει τα πάντα

Υπάρχουν χρώματα που πολλαπλασιάζουν την επίδραση του φυσικού φωτός. Πρώτο είναι, προφανώς, το λευκό, ακολουθούμενο από ουδέτερους τόνους όπως κρέμ, γκρι ή μπεζ. Το χρώμα είναι ένα εργαλείο για να παίξετε με το βάθος και την προοπτική ενός χώρου. Για να κάνουμε ένα επίμηκες δωμάτιο να φαίνεται πιο τετράγωνο, μπορούμε να βάψουμε τον πίσω τοίχο σε ζεστό χρώμα, ενώ βάφοντας την οροφή σε ελαφρύτερο χρώμα από ότι οι τοίχοι θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται ψηλότερο. 

Για να οριοθετήσουμε χώρους δίχως έπιπλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική όπου το χρώμα χρησιμοποιείται για τον καθορισμό περιοχών σε ένα δωμάτιο, γνωστό και ως Color-Zoning. 

Extra Tip: Προσοχή μην το παρακάνετε με τα χρώματα, γιατί θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια χρωματική παρέμβαση είναι αρκετή για ένα μικρό διαμέρισμα.


7. Ευελιξία πάνω απ ‘όλα

Ένας μικρός χώρος απαιτεί διαφορετική σκέψη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να προσπαθείς να χωρέσεις ένα τυπικό σπίτι σε 40τμ. Εφαρμόστε πρωτότυπες λύσεις , όπως αποθηκευτικούς χώρος κάτω από το κρεβάτι, τη σκάλα ή πίσω από τον καθρέφτη του μπάνιου.

Διαλέξτε πολυλειτουργικά έπιπλα, όπως ένα ψυγειάκι με ντουλάπι μπαρ.


8. Δώστε σε όλα μια μόνιμη θέση

Φροντίστε να δώσετε στα πράγματα μια μόνιμη θέση. Για παράδειγμα, βάζετε πάντα τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας στο ίδιο συρτάρι. Σημαντικά χαρτιά; Αποθηκεύστε τα σε ένα φάκελο και βάλτε τα στο ντουλάπι που φυλάτε και άλλα σημαντικά αντικείμενα. 

Όταν τακτοποιείτε αυτές τις «σταθερές θέσεις», να έχετε πάντα ένα συρτάρι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως συρτάρι σκουπιδιών. Τα πεθερικά σας επισκέπτονται απροσδόκητα; Καλώδια φόρτισης που βρίσκονται τριγύρω; Με μία κίνηση σύρετε τα πάντα στο συρτάρι των σκουπιδιών και είναι τακτοποιημένο. Αν ψάχνετε τότε για αυτά τα «χαζά» δεν έχετε παρά να ψάξετε σε 1 μέρος, αντί να είναι διάσπαρτα σε όλο το σπίτι.

Extra Tip: Καλό θα ήταν το κάθε αντικείμενο να βρίσκεται στον σχετικό του χώρο. Θα ήταν βοηθητικό το σελοτέιπ να μην είναι μαζί με τα μαχαιροπήρουνα.

Και για το τέλος: Ο κανόνας των 60 δευτερολέπτων

Ένα καλό κόλπο για να διατηρείτε το σπίτι σας πάντα τακτοποιημένο είναι να εφαρμόζετε τον κανόνα των 60 δευτερολέπτων.Στην αρχή της ημέρας ή όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, καθαρίστε όλα όσα μπορούν να καθαριστούν μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα, κρεμάστε το παλτό, διπλώστε το κουβερτάκι στον καναπέ, βάλτε τις  κούπες καφέ στο πλυντήριο πιάτων και τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη. Αυτές οι μικρές ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα το σπίτι να φαίνεται αμέσως πιο τακτοποιημένο και ευρύχωρο. 

Καλή Επιτυχία!

Καλάθι

Σύνδεση

Back to Top