Όλο και περισσότερο, τα βιώσιμα υλικά κερδίζουν δημοτικότητα σε διάφορους τομείς επομένως δεν θα μπορούσαν να μην έχουν εισέλθει και στην παραγωγή επίπλων. Το μπαμπού, το ρατάν και η ψάθα είναι υλικά που εμφανίζονται πολύ συχνά όταν πρόκειται για έπιπλα και αξεσουάρ.

Είναι πολλοί οι interior designers και όχι μόνο, που λατρεύουν την υφαντή ζεστασιά. Ωστόσο, τα τρία υλικά συγχέονται μεταξύ τους σε καθημερινή βάση. Η πολυθρόνα από λυγαριά η οποία είναι πλέον πολύ διαδεδομένη, δεν κατασκευάζεται από ψάθα, αλλά από ρατάν. Ας δούμε ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ μπαμπού, ψάθας και ρατάν, ώστε να τα ξεχωρίζουμε χωρίς σύγχυση!

Μπαμπού

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μπαμπού ανήκει στους διάφορους τύπους ξύλου, όμως δεν ισχύει διότι το μπαμπού είναι ένα από τα ισχυρότερα φυτά. Πρόκειται για ένα είδος που αναπτύσσεται στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Το μπαμπού είναι πολύ δυνατό και επομένως έχει πάμπολλες εφαρμογές.

Baroma Bamboo photo

Το φυτό μεγαλώνει σαν λάχανο και είναι ανθεκτικό σε μύκητες, ζιζάνια και έντομα. Το φως του ήλιου και το νερό είναι τα μόνα πράγματα που χρειάζεται ώστε ν’ αναπτυχθεί το μπαμπού. Τα στελέχη του είναι κοίλα στο εσωτερικό και επομένως είναι εύκολο να διακριθούν από την ψάθα ή το ρατάν. Μετά την επεξεργασία του, το μπαμπού γίνεται πολύ ανθεκτικό και με μεγάλη διάρκεια ζωής.


Ψάθα


Έχετε παρατηρήσει μερικές φορές να γίνεται αναφορά για ψάθινα έπιπλα; Τότε καλό είναι να γνωρίζετε ότι  μάλλον πρόκειται για ρατάν και όχι ψάθα, επειδή το ζαχαροκάλαμο δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων.

Τα περισσότερα από τα έπιπλα είναι φτιαγμένα από ρατάν, το οποίο είναι πολύ πιο δυνατό. Η ψάθα κατασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο, το οποίο είναι ένας τύπος χόρτου που αναπτύσσεται κατά μήκος του νερού και των υγρών εδαφών και μπορεί να φτάσει σε ύψος τριών μέτρων.

Ένα υλικό δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγών, περιφράξεων, αλλά όχι για την κατασκευή τρισδιάστατων αντικειμένων και επίπλων.

 

Ρατάν

Το ρατάν προέρχεται από τo ινδικό καλάμι, ένα είδος μεγάλης αμπέλου που είναι κοινό στις τροπικές περιοχές και είναι τεράστια σε μέγεθος σε αντίθεση με το μπαμπού. Δεδομένου ότι δεν είναι είναι υδρόβιο φυτό, το υλικό του είναι άκρως κατάλληλο για την κατασκευή επίπλων και αξεσουάρ σπιτιού. Το ρατάν κόβεται σε διαφορετικά πάχη και στη συνέχεια αναφέρεται επίσης ως ψάθινο καλάμι.

Αυτό δημιουργεί μεγάλη σύγχυση με το πραγματικό ρατάν. Το υλικό μπορεί να υφανθεί εύκολα κόβοντας το σε μικρά τμήματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε λεπτομερή και μοναδικά μοτίβα. Είναι επομένως, αναμενόμενη η κατασκευή υπέροχων επίπλων, διακοσμητικών αντικειμένων για το σπίτι ακόμη και καλάθια ποδηλάτων!

 

Έπιπλα από ρατάν στην διακόσμηση του σπιτιού μας

Χάρη στην ύπαρξη του ρατάν, μπορούμε να φέρουμε έναν μεσογειακό αέρα στο σπίτι μας! Τα έπιπλα από ρατάν διαθέτουν πλούσια ιστορία που πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια. Στην Ευρώπη υπάρχει μια αγάπη πού όλο και μεγαλώνει για τα υφαντά έπιπλα χάρη στην διαχρονική ποιότητα του υλικού, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Το ρατάν δεν θεωρείται πλέον ως το κλασικότερο και πιο υποτιμημένο υλικό απ’το οποίο προέρχονταν τα έπιπλα βεράντας της δεκαετίας του ‘90. Η αρχαία τέχνη της υφαντικής επίπλων ανάγεται στους αρχαίους πολιτισμούς που όμως χρησιμοποιείται και στις μέρες μας. Το ρατάν ήταν πολύ δημοφιλές στους αρχαίους Αιγύπτιους και το αγαπούν ακόμα και σήμερα.

Λόγω της ευελιξίας του να χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, το ρατάν ταιριάζει σε οποιοδήποτε σπίτι ή ακόμη και διαμέρισμα, με εξαιρετική ευκολία στο συνδυασμό του με άλλα υλικά. Επειδή λοιπόν η αντοχή, η φυσική εμφάνιση και η ευελιξία του ρατάν δεν μπορούν να υποτιμηθούν, επιστρέφουμε όλο και περισσότερο στον τομέα της βιοτεχνίας εστιάζοντας στην τελειότητα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μηχανών.

Στην εταιρεία μας, το ρατάν είναι χαρακτηριστικό υλικό που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή ξεχωριστών επίπλων και αντικειμένων διακόσμησης. Μεταξύ των προϊόντων μας βρίσκονται ανθεκτικές καρέκλες, άνετες πολυθρόνες καθώς και αναπαυτικοί καναπέδες.

Η πολυθρόνα ‘’Calydon’’ κατασκευασμένη από φυσικό ρατάν και μαύρο βελούδο συνδυάζει την άνεση και τις απλές γραμμές πλαισιωμένες από αρχοντική κομψότητα. Ένας τολμηρός συνδυασμός διαφορετικών υλικών που επιτρέπει σε αυτό το έπιπλο να βρίσκει εύκολα τη θέση του σε κάθε χώρο του σπιτιού.

Στην συνέχεια, ο καναπές δύο θέσεων “Magara” με πλαίσιο ξύλου καρυδιάς και φυσικού ρατάν και με λευκό κάθισμα, προσφέρει μοναδική άνεσ. Παράλληλα, η ταπετσαρία από φυσικό λινό μαζί με το πλεκτό ρατάν από ινδικό καλάμι προσδίδουν ένα αποικιακό ύφος που εντυπωσιάζει και κάθε άλλο παρά περνάει απαρατήρητο.

Βασική μας φιλοσοφία είναι η κομψότητα, η υψηλή αισθητική και στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον χώρο σας  μια ζεστή και ανάλαφρη αίσθηση ώστε να μεταμορφωθεί στο μέρος που θα απολαμβάνετε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

ΠΗΓΕΣ:
Photo by kazuend on Unsplash

 

Καλάθι

Σύνδεση

Back to Top