Ο φωτισμός κατέχει δικαίως τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού, καθώς μπορεί να απογειώσει ή να χαλάσει μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο σωστός φωτισμός δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμος με το πολύ φως, αλλά οφείλει να παίζει με τις σκιές για να δημιουργεί βάθος και  να προβάλει σωστά τα στοιχεία που μας αρέσουν στο χώρο μας.

Ας ξεκινήσουμε με το φυσικό φως που είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για τη διακόσμηση, αλλά και για τη διάθεσή μας. Για την ενίσχυση του φυσικού φωτός, θα επιλέξουμε έναν απαλό φωτισμό που θα τον τοποθετήσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα γίνεται ώστε να μην μας τυφλώνει, αλλά να συμπληρώνει την απουσία του φυσικού φωτός. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρυφό φωτισμό περιμετρικά στους τοίχους ή σποτάκια για μια σωστή κατανομή του φωτός. 

Επιφάνειες που αντανακλούν και διαχέουν το φως μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως είναι οι καθρέφτες, γυάλινες πόρτες, μαρμάρινα έπιπλα. Ανοιχτόχρωμες κουρτίνες, χαλιά και πίνακες αυξάνουν το φως, ενώ αντίθετα τα σκουρόχρωμα το απορροφούν.

Σειρά τώρα έχει το λειτουργικό φως. Το ουδέτερο, όπως και ψυχρό φως ενθαρρύνει την δραστηριότητα και είναι ιδανικό για το μπάνιο και την κουζίνα που θέλουμε να βλέπουμε λεπτομέρειες. Είναι σημαντικό όλες οι λάμπες που βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους να έχουν την ίδια απόχρωση φωτός. Για την κουζίνα μπορούμε να επιλέξουμε σποτάκια πάνω από τους πάγκους και κρυφό φωτισμό πάνω από το νεροχύτη. Για το μπάνιο προτιμάμε δυο φωτιστικά στην κάθε πλευρά του καθρέφτη ή ένα πάνω από το ύψος των ματιών ώστε να μην δημιουργεί σκιές στο πρόσωπο. Φωτιστικό οροφής μπορούμε να βάλουμε μόνο αν είναι αρκετά ψηλό το μπάνιο και διαχέεται ομοιόμορφα το φως.

 Για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, προτείνουμε θερμό φως. Ο θερμός φωτισμός θυμίζει την ανατολή ή τη δύση του ηλίου. Δημιουργεί αίσθημα άνεσης και μας ενθαρρύνει να χαλαρώσουμε. Στο σαλόνι ο κεντρικός φωτισμός μπορεί να είναι  περιμετρικά στο ταβάνι ή με απλίκες στους τοίχους. Επιπρόσθετη ατμόσφαιρα δημιουργούμε με τον στοχευμένο ή διακοσμητικό φωτισμό, όπως είναι ένα κρεμαστό φωτιστικό πάνω από την τραπεζαρία,  ένα επιδαπέδιο φωτιστικό δίπλα από τον καναπέ ή σποτάκια πάνω από πίνακες ή φυτά. 

TIP OF THE DAY:

Χρησιμοποιούμε Smart λαμπτήρες, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε την ένταση και τη θερμότητα του φωτισμού, χωρίς dimmer. 

Στη συλλογή μας θα βρείτε το φωτιστικό οροφής Deya, στο οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τον φωτισμό δυνατά κατά τη διάρκεια του δείπνου με φίλους και αργότερα να μειώσουμε την ένταση, αλλάζοντας την ατμόσφαιρα.

 

Στο επιδαπέδιο φωτιστικό Callista, επιλέξαμε μια ρετρό κίτρινη λάμπα που δίνει μία πολύ ωραία απόχρωση στα έπιπλα και ρυθμίζουμε και πάλι την ένταση ανάλογα με τη διάθεσή μας.

Εναλλακτικά, όπως κάναμε στο επιτραπέζιο φωτιστικό Callista, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια δίχρωμη λάμπα δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο ντιζάιν.

Καλάθι

Σύνδεση

Back to Top